De belangrijkste oorzaken van kaakproblemen zijn lichaamshouding en stress. Iedereen reageert anders op stress. Bij mensen met kaakklachten verandert de stand van het hoofd. De kin en het hoofd komen meer naar voren waardoor er meer druk komt op het kaakgewricht, zoals de linkerschedel op de afbeelding hieronder laat zien. De rechterschedel toont dat de nekwervels verder van het kaakgewricht verwijderd zijn. Dit is de juiste stand van het hoofd ten opzichte van de nek. De kaakspieren kunnen dan ontspannen.

Uit: Thomas W. Myers, Anatomy Trains, pagina's 110 en 111

Het hoofd weegt tussen de 5 en 6 kilo en zal bij iedere graad dat het hoofd naar voren gebogen wordt (zie onderstaande afbeelding) de nek en rug zwaarder belasten. Bij een buiging van 60 graden is de belasting van de rug door het hoofd 27 kilo. Met als gevolg een flinke overbelasting van de kaken, nek en rug.

Uit: Yoga International nr 2 Nov/Dec 2016

Enkele uitspraken in onze taal verwijzen naar de relatie tussen stress en de tanden. Bijvoorbeeld: ergens je tanden inzetten. Even doorbijten. Ergens op kauwen. De kiezen stijf op elkaar houden. Je ergens in vastbijten. Je tanden laten zien. Je wapenen tot de tanden.
Ook een ongeluk of behandeling bij de kaakchirurg kan kaakklachten tot gevolg hebben. Een oplossing is, zoals ik inmiddels uit ervaring weet, niet zomaar gegeven.
De kauwspieren kunnen een bron van chronische pijnklachten zijn. Wat relatief onbekend is, is dat de kauwspieren nauw samenwerken met de spieren aan de zijkant van het gezicht en de nek. De nekspieren assisteren bij de kaakfunctie en zullen bij een verminderde functie van de kaakspieren dus ook zijn aangetast.